instagram

72   1718
50   1017
113   5518
745   3969
62   3826

Sint en piet, waarom wel waarom niet

Het is vandaag 12 november 2016. De dag dat de Sint in het land is gekomen. Wat ik nu ga doen was ik eigenlijk niet eens van plan, maar na wat ik vandaag heb gezien en gelezen deel ook ik mijn mening over de zwarte pieten discussie. 

Dè discussie

Het is geen nieuws meer dat er de afgelopen jaren zoveel discussies zijn rondom Sinterklaas. De een zegt blijf van zwarte piet af, de ander wil dat er kleurpieten komen of dat ze zelfs helemaal verdwijnen en dan heb je ook nog mensen die het niets uitmaken maar wel een mening hebben.

Zoals jullie weten heb ik een donkere huidskleur. Vroeger ben ik nageroepen door kindjes voor zwarte piet. Hoe dat voor mij voelde? Niet leuk.
Wat ik een kwalijke zaak vind, is dat bepaalde kinderen niet worden gecorrigeerd door hun ouders als zij een voorbijganger zwarte piet noemen. Het begint allemaal bij de opvoeding toch?

E. laten geloven of niet?

Sinterklaas E.

Laten geloven klinkt een beetje raar. Misschien moet ik zeggen dat ik E. ga vertellen dat het allemaal niet echt is.
Ik heb zelf wel geloofd en toen ik naar groep 6 ging is mij verteld dat het allemaal nep was. Ik weet nog heel goed dat ik echt even confused was. Niet boos, maar vond het wel raar..
Voordat ik op mijn 15e oppaskindjes kreeg die nooit hebben geloofd, wist ik niet eens dat het een optie was om een kind niet te laten geloven. Klinkt heel naïef ik weet het, maar ik dacht echt dat het moest ofzo.. Vanaf dat moment heb ik dus ook besloten dat ik mijn kinderen zal vertellen dat de Sint en zijn pieten niet echt zijn.

Donkere Sint

Vorige week zaterdag, 5 november 2016, liepen wij door de Amsterdamse Poort in Zuid-Oost. Wij hoorden van ver al een brassband, gezellig! E. begon al lekker te dansen, maar wij hadden alleen helemaal nog geen idee wat er aan de hand was. Bleek het de Sint te zijn. En toen ik zag welke Sint, begreep ik de keuze van een brassband ook. Het was een donkere Sint met dreads. Nou, die had ik nog nooit gezien! Hoe grappig is het dat deze Sint ook meteen E. zijn eerste kennismaking met dit feest was?

Zwarte sinterklaas

Oh, en toen was er weer een discussie

Vandaag deelde ik op Facebook de foto’s en filmpjes die ik vorige week maakte. Ik wenste iedereen veel plezier bij de (een) Sinterklaas intocht.
Ik deede deze foto’s en fimpjes onder andere ook in een aantal moeder-Facebookgroepen. En dat werd natuurlijk weer niet gewaardeerd, hier had ik even niet op gerekend. Dom, want de discussie is heftig aan de gang en ik denk gewoon even te laten zien dat wij vorige week een leuke dag hebben gehad met toevallig een andere Sint dan we gewend zijn. Het enige wat ik wilde doen was gewoon alle mama’s en hun kindjes een fijne dag wensen.

Wat een ellende…

Ik heb daarnaast vandaag ook de livestream bekeken van de demonstranten die onderweg waren naar de Sinterklaas intocht in Maassluis. Ik heb hier echt een duidelijke mening over. Volgens mij, als ik het fout heb corrigeer mij, werd er een plekje vrijgemaakt voor de demonstranten in Maassluis. De beelden die ik heb gezien, waren van nog buiten de stad van Rotterdam. Zij hadden Maassluis niet eens gehaald. De politie trad flink op en heb dingen gezien die ik liever niet had willen zien.

De reacties op de livestream waren echt verschrikkelijk. De meest nare uitspraken zag ik voorbijkomen. Ik ga hier ook geen voorbeelden geven, dat soort dingen wil ik namelijk niet herhalen en al helemaal niet op mijn blog. Het eerste wat in mij opkwam toen ik het las was:”Wauw, wat is Nederland racistisch zeg!”

Anyway, er is eigenlijk al wel wat aangepast, maar we zijn er nog niet! De zwarte piet moet gewoon weg, want voor een hele groep kinderen is dit KINDERfeest niet een feest.

Leef en laat leven!

Ik snap als geen ander de boosheid van mensen die dit feest als racisme zien, en kan enigszins de weerstand begrijpen van de mensen die zich hier hevig tegen verzetten. Maar is het een feest als er een grote groep zich hierdoor niet prettig voelt?

Sinterklaascadeau

Hoe jullie het feest thuis vieren, of niet, is jullie ding! Wees gewoon een beetje lief voor elkaar. 🙂

Volg:
0
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Inge
  15 november 2016 / 10:36 am

  Ik hou me volledig buiten de discussie, maar vond het toch leuk om jouw stuk te lezen. Mijn man is Togolees en heeft ook een heel donkere huidskleur. Ik herken heel veel wat je zegt in zijn mening en ook mijn mening. Het nageroepen worden, kinderen weten niet beter, maar ouders zouden toch beter moeten weten! Uiteindelijk draait het om respect voor elkaar. Voor het kinderfeest, voor mensen die zich aangesproken voelen en in het algemeen voor elkaar. Jammer dat veel mensen zo egoistisch zijn en niet eens open kunnen staan voor anderen. Top artikel en fijn sinterklaasfeest!

 2. 12 november 2016 / 7:50 pm

  Volgens mij was het probleem met de demonstranten dat ze een vergunning hadden kunnen aanvragen, maar dat niet gedaan hebben waardoor ze niet welkom waren. En leuke blogpost, leuk om zo eens een andere mening te lezen. Wel jammer dat je zoveel negatieve reacties op facebook kreeg, zonde dat het vieren van een feest (in welke vorm dan ook) zo’n gevoelig ding is geworden. Gewoon een vraagje uit nieuwsgierigheid: waarom heb je gekozen om je kind niet te laten geloven?

 3. Kim
  12 november 2016 / 6:59 pm

  Heel mooi geschreven!

 4. Jayden
  12 november 2016 / 6:38 pm

  Heel vervelend al die discussies. Leef en laat leven. Aanpassingen op tradities kunnen gewoon. Goeie blogpost.

  Liefs, Jayden