Het is vandaag 12 november 2016. De dag dat de Sint in het land is gekomen. Wat ik nu ga doen was ik eigenlijk niet eens van plan, maar na wat ik vandaag heb gezien en gelezen deel ook ik mijn mening over de zwarte pieten discussie. 

Dè discussie

Het is geen nieuws meer dat er de afgelopen jaren zoveel discussies zijn rondom Sinterklaas. De een zegt blijf van zwarte piet af, de ander wil dat er kleurpieten komen of dat ze zelfs helemaal verdwijnen en dan heb je ook nog mensen die het niets uitmaken maar wel een mening hebben. Ik behoor tot de laatste categorie.

Zoals jullie weten heb ik een donkere huidskleur. Maar daardoor voel ik mij niet gediscrimineerd door zwarte piet. Ik zeg niet dat ik de ophef en de zwarte pieten discussies niet begrijp, maar ik voel mij gewoon niet aangesproken. En dit ondanks dat ik vroeger ben nageroepen door kindjes voor zwarte piet.
Wat ik overigens wel een kwalijke zaak vind, is dat bepaalde kinderen niet worden gecorrigeerd door hun ouders als zij een voorbijganger zwarte piet noemen.

E. laten geloven of niet?

Sinterklaas E.

Laten geloven klinkt een beetje raar. Misschien moet ik zeggen dat ik E. ga vertellen dat het allemaal niet echt is.
Ik heb zelf wel geloofd en toen ik naar groep 6 ging is mij verteld dat het allemaal nep was. Ik weet nog heel goed dat ik echt even confused was. Niet boos, maar vond het wel raar..
Tot dat ik op mijn 15e oppaskindjes kreeg die nooit hebben geloofd, wist ik niet eens dat het een optie was om een kind niet te laten geloven. Klinkt heel naïef ik weet het, maar ik dacht echt dat het moest ofzo.. Vanaf dat moment heb ik dus ook besloten dat ik mijn kinderen zal vertellen dat de Sint en zijn pieten niet echt zijn.

Donkere Sint

Vorige week zaterdag, 5 november 2016, liepen wij door de Amsterdamse Poort in Zuid-Oost. Wij hoorden van ver al een brassband, gezellig! E. begon al lekker te dansen, maar wij hadden alleen helemaal nog geen idee wat er aan de hand was. Bleek het de Sint te zijn. En toen ik zag welke Sint, begreep ik de keuze van een brassband ook. Het was een donkere Sint met dreads. Nou, die had ik nog nooit gezien! Hoe grappig is het dat deze Sint ook meteen E. zijn eerste kennismaking met dit feest was?

Zwarte sinterklaas

Oh, en toen was er weer een discussie

Vandaag deelde ik op Facebook de foto’s en filmpjes die ik vorige week maakte. Ik wenste iedereen veel plezier bij de (een) Sinterklaas intocht.
Ik deede deze foto’s en fimpjes onder andere ook in een aantal moeder-Facebookgroepen. En dat werd natuurlijk weer niet gewaardeerd, hier had ik even niet op gerekend. Dom, want de discussie is heftig aan de gang en ik denk gewoon even te laten zien dat wij vorige week een leuke dag hebben gehad met toevallig een andere Sint dan we gewend zijn en wilde nu gewoon alle mama’s en hun kindjes een fijne dag wensen.

Wat een ellende…

Ik heb daarnaast vandaag ook de livestream bekeken van de demonstranten die onderweg waren naar de Sinterklaas intocht in Maassluis. Ik heb hier echt een gedeelde mening over. Volgens mij, als ik het fout heb corrigeer mij, werd er een plekje vrijgemaakt voor de demonstranten in Maassluis. De beelden die ik heb gezien, was nog buiten de stad van Rotterdam. Zij hadden Maassluis niet eens gehaald. De politie trad flink op en heb dingen gezien die ik liever niet had willen zien.

Daarnaast snap ik überhaupt niet waarom je denkt dat het wat uitmaakt als jij daar gaat demonstreren? iet vervelend bedoeld, maar wat was het doel? Daar staan en verwachten dat mensen naar je gaan luisteren terwijl er alleen mensen daar heen gaan met hun kinderen om de Sint te verwelkomen. Ik zou persoonlijk ook niet blij worden als mijn kind werd blootgesteld aan (agressieve) demonstranten.

De reacties op de livestream waren echt verschrikkelijk. De meest nare uitspraken zag ik voorbijkomen. Ik ga hier ook geen voorbeelden geven, dat soort dingen wil ik namelijk niet herhalen en al helemaal niet op mijn blog. Het eerste wat in mij opkwam toen ik het las was:”Wauw, wat is Nederland racistisch zeg!”

Anyway, er is eigenlijk al veel aangepast! Er zijn zwarte pieten, pieten met vegen, pieten met stijlhaar, blanke pieten, gekleurde pieten noem maar op. Maargoed, ik schrijf dit niet om mensen te overtuigen, maar om mijn mening te delen in deze discussie.

Leef en laat leven!

Begrijp mij alsjeblieft niet verkeerd. Ik snap volkomen de boosheid van mensen die dit feest als racisme zien en van de mensen die zich hier hevig tegen verzetten dat er misschien nòg meer veranderd. Ik kan mij hier alleen niet druk om maken.. Volgens mij heeft jouw reactie invloed op hoe jouw kind dit feest ervaart. En volgens mij gaat dit feest nog steeds om het kind of zit ik fout?
Ik heb er voor gekozen om E. meteen te vertellen dat het allemaal nep is, maar dat betekend niet dat wij er gewoon een gezellige tijd van maken.

Sinterklaascadeau

Hoe jullie het feest thuis vieren, of niet, is jullie ding! Maar laat elkaar gewoon lekker met rust. 🙂 

4 Comments on Sint en piet, waarom wel waarom niet

  1. Volgens mij was het probleem met de demonstranten dat ze een vergunning hadden kunnen aanvragen, maar dat niet gedaan hebben waardoor ze niet welkom waren. En leuke blogpost, leuk om zo eens een andere mening te lezen. Wel jammer dat je zoveel negatieve reacties op facebook kreeg, zonde dat het vieren van een feest (in welke vorm dan ook) zo’n gevoelig ding is geworden. Gewoon een vraagje uit nieuwsgierigheid: waarom heb je gekozen om je kind niet te laten geloven?

  2. Ik hou me volledig buiten de discussie, maar vond het toch leuk om jouw stuk te lezen. Mijn man is Togolees en heeft ook een heel donkere huidskleur. Ik herken heel veel wat je zegt in zijn mening en ook mijn mening. Het nageroepen worden, kinderen weten niet beter, maar ouders zouden toch beter moeten weten! Uiteindelijk draait het om respect voor elkaar. Voor het kinderfeest, voor mensen die zich aangesproken voelen en in het algemeen voor elkaar. Jammer dat veel mensen zo egoistisch zijn en niet eens open kunnen staan voor anderen. Top artikel en fijn sinterklaasfeest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *