instagram

45   992
113   5472
744   3958
62   3815
82   4703

Mignonnes “Cuties” – film review (Nederlands)

Ik heb de Franstalige film: Mignonnes (ook wel Cuties genoemd) gezien. Ik deelde dit in mijn Instagram story dat ik de film ging kijken en kreeg van vele mensen de vraag wat ik er van vond. Nou, nu komt het…

Ophef

Een aantal weken geleden werd bekend dat deze film op Netflix te zien zou zijn. De poster van de film en trailer waren erg uitdagend en viel niet goed bij het publiek. Daarom werden er massaal petities tegen deze film getekend om het niet uit te laten brengen op Netlfix. Ik ben nogal nuchter en heb altijd zo iets van ‘ik wil het eerst zelf zien en dan mijn eigen oordeel hierover geven.’ Dus dat deed ik ook.

Waarschuwing: Deze tekst bevat spoilers. Voor de mensen die de film sowieso niet gaan kijken, omdat zij de film geen kijkcijfers gunnen is dit een goede samenvatting van wat er in de film te zien is. Wil jij net als ik het zelf beoordelen? Dan adviseer ik je om niet verder te lezen, maar terug te komen als je de film hebt bekeken. Of als je tijdens de film denkt: “Ik kan dit niet verder aanzien..” dan ben je hier aan het goede adres.

Mignonnes

Mignonnes gaat over de 11 jarige Senegalese moslima Amy. Amy is net verhuisd en is nieuw op de school waar zij op zit. Ze heeft daarom nog geen vriendinnen. Ze ziet een groep meiden die zich uitdagend kleden en ziet ze een keer toevallig buiten schooltijden om samen dansen. Ze vindt het geweldig en doet vanaf dat moment haar uiterste best om er bij te horen. Uit eindelijk lukt dat en vanaf daar doen zich allerlei situaties voor. Bedenk even dat de gelovige thuissituatie van Amy en haar drang om bij de uitdagende meiden te horen geen combi is.

Goed verhaal, maar…

Ik vind het verhaal sterk. Het laat duidelijk zien hoe het er bij bepaalde gezinnen thuis aan toe gaat. Als kind is een balans vinden tussen de westerse wereld en de gelovige thuissituatie op zijn zachts uitgedrukt erg moeilijk. Ik ben niet eens zo streng opgevoed, maar zelfs ik heb hier mee te maken gehad. Laat staan Amy..

Nu komt de maar. Alles om de kern van het verhaal heen was gewoonweg niet nodig geweest. De manier waarop het was gefilmd was ook zeer ongepast. Van alle details en de manier van filmen werd ik gewoon echt ongemakkelijk. De boodschap van de film zou veel sterker zijn overgekomen als het gewoon realistisch werd gehouden. 11 jarige meisjes doen dit niet!

Voorbeelden

Om een beeld te schetsen van wat ik overbodig vond, geef ik je hier een aantal voorbeelden uit de film:

 • De meiden zitten naar een pornografische film te kijken op een telefoon op de wc’s op school. Ze beschrijven zeer gedetailleerd wat ze zien en hebben het uitgebreid over verkrachtingen en de grootte van een penis.
 • Ze wordt betrapt op het stelen van een telefoon en hoopt dat hij haar vergeeft en begint zich voor hem uit te kleden.
 • De meiden zijn een laserquest gebouw binnen gedrongen zonder te betalen. Als een beveiliger hen hierop aanspreekt en de telefoonnummers van hun ouders wil, begint Amy uitdagend voor de beveiligers te dansen zodat ze er onderuit komen. (Note: je ziet een van de beveiligers zeer verlekkerd naar haar kijken terwijl ze danst.)
 • Foto maken van haar vagina en posten op een soort van Instagram. Foto ging viraal en zij voelde zich trots, want ze wilde laten zien dat ze geen klein meisje is.
 • Vinger in je mond tijdens het dansen en er uitdagend bij kijken..

Debuut

Dit is de eerste speelfilm van de regisseur Maïmouna Doucouré. Ze gaf aan dat zij de jongeren van deze tijd wilde laten zien, maar als je het mij vraagt heeft zij de plank goed mis geslagen. Het is namelijk niet normaal wat ze laat zien. Het feit dat het om 11 jarige meisjes gaat, maar de film voor 12 jaar of ouder is zegt al genoeg. Ik vind het jammer. Ik support BOB’s, maar ik kan gewoon niet positief zijn over deze film. En ja negatieve publiciteit is ook publiciteit, maar nee. Dit moet je niet willen. Niet over de rug van kinderen. Niet op deze manier. Dat de ouders van de kinderen hierin hebben meegestemd, begrijp ik ook niet.

Mignonnes, aanrader?

Het blijft natuurlijk altijd je eigen keuze of je het kijkt ja of nee, maar ik zou deze film niet nog een keer kunnen kijken.. Ik heb regelmatig moeten pauzeren, omdat ik gewoon niet kon geloven wat ik net had gezien. Ik werd er echt ongemakkelijk van en dan te bedenken dat ik zelf ook een meisje heb. Ik moet en kan er niet aan denken dat ik haar dit op die leeftijd zie doen.

Ik ben nu wel benieuwd naar jouw mening. Vind jij dit kunnen of vind je het allemaal wel meevallen? Laat het weten door een reactie achter te laten.

Volg:
0
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. Margritha
  12 september 2020 / 7:56 am

  OMG,, geen woorden voor,, ik ervaar het al normaliseren van seksuele activiteiten bij jonge kids,
  In de trend van het is normaal tegenwoordig🤢🤢

 2. Willie van haren
  12 september 2020 / 8:10 am

  Ik heb ook de film gezien, en had zeer plaatsvervangende schaamte…
  Dit gaat te ver, en zeer en zeer onnodig
  Ik Heb stukken doorgespoeld, kon het niet aan zien, ik ben niet preuts, maar dit kan niet
  Kinderen zijn te jong om zo te doen
  Geen aanrader deze film 😐

 3. Jolanda
  12 september 2020 / 9:06 am

  Zooo ik heb hem ook gezien. Ben het er helemaal mee eens dat het anders had gekund want dit is echt een mooi onderwerp. Maar 11 jarige meisjes doen dit niet man!! (Hoop ik)

 4. Naomi
  12 september 2020 / 1:42 pm

  Bedankt voor je review!
  Het is ongelofelijk dat zo’n film gemaakt en uitgebracht is. Ze wilde een ‘dialoog’ beginnen over het over seksualiseren van kinderen door zelf kinderen te over seksualiseren. Ik vraag mij werkelijk af voor wie zij deze film heeft gemaakt. Want het je niet voor de normale mensen, er is maar 1 groep mensen die hier van zullen genieten 🤮
  Arm meiden die zo uitgebuit zijn, waar zijn hun ouders…

 5. Zuléma
  13 september 2020 / 6:02 am

  Zo hier mijn reactie want ik was ook heel erg tegen de mensen die al vooraf de film afkraakten.
  Ik heb de film gekeken met mijn dochter van 11 en haar vader. Dus echt 3 mensen die wel een beetje weten wat 11 jarige doen.

  Wij vonden het eigenlijk heel raar vooral. Onvolledig ook. Dat was vooral jammer. Dat er meisjes van 11 zijn die zo doen geloof ik wel. En de kern van het verhaal begrepen we ook. Alleen de uitvoering had wel anders gemogen.
  Wij moesten en vooral mijn dochter best vaak lachen om sommige scènes. Het had ook minder expliciet gekund om de boodschap over te brengen.

  Ik weet niet of mensen de film Kids hebben gezien ooit in de jaren ‘90 was ook zo’n bizarre film waarbij je niet kon geloven dat jongeren zo waren.