SpeelgoedSpeelgoed

Houd ik van mij? (affirmaties)

11 maanden geleden begon mijn reis naar zelfontwikkeling. Maar had ik niet beter kunnen beginnen met zelfliefde?

Zelfliefde

Wat is zelfliefde nou eigenlijk? Jezelf iets gunnen, lief zijn voor jezelf en goed voor jezelf zorgen. Wat zelfliefde voor mij betekent, hoeft het niet voor jou te betekenen. Als jij maar iets goeds voor jezelf doet en jij daar gelukkig van wordt.

Ik hou van jou
Zeg ik soms ook wel
Ik hou van jou, schat
En ik meen het echt
Maar ik hou van jou zeg ik
Alleen maar voor de spiegel
Zo komt ik hou van jou
Weer bij mezelf terecht

Ik hou van mij – Tabitha

Houd ik genoeg van mijzelf? Eerlijk? Nog niet. Ik werk daar nu keihard aan. Het nummer van Tabitha kwam dan ook echt goed binnen. Tranen rolden over mijn wangen toen ik het nummer voor het eerst hoorde. Ze heeft gewoon gelijk. De gedachtes dat ik niet genoeg ben, het niet waard ben of dat ik iets mis wat anderen wel hebben stamp ik uit mijn hoofd. Ik ben wel genoeg, ik ben het wel waard en ik ben gewoon ik.

Zelfbeeld

Hoe jij over jezelf denkt, dat straal je uit. Mijn zelfbeeld was eigenlijk altijd heel laag. Dat kwam/komt allemaal tot uiting in relaties, studie, werk en nieuwe uitdagingen. Eigenlijk overal dus. Onbewust heb ik mijzelf het lage zelfbeeld aangepraat. Dat ik niet genoeg ben, het niet waard ben of dat ik iets miste is het resultaat van (voor mij) vervelende situaties die ik niet juist heb verwerkt. Dit realiseer ik mij nu, maar toen schoof ik het allemaal af op realiteit. Ik wilde mijzelf niet voor de gek houden om positief over mijzelf te praten of te denken, want dan was ik bang dat ik teleurgesteld zou worden. Nu weet ik dat dit een volledig verkeerde mindset is.

Mindset

Je mindset bepaalt onder andere je realiteit. Denk jij negatief over jezelf? Dan roep je dat op jezelf af en dan krijg je de welbekende: “I told you so.” Maar de realiteit kan je zelf sturen, dit heb ik onlangs geleerd. Hoe jij over jezelf praat, hoe jij jezelf ziet dat straal je uit en komt dan ook weer naar je terug. Wat je zendt, dat krijg je terug. Het klinkt heel logisch, is het eigenlijk ook, maar het is voor iemand die het zichzelf onbewust anders heeft aangeleerd heel lastig om de omschakeling te maken.

Affirmaties

Lastig betekent overigens niet dat het onmogelijk is. Hoe negatief je ook over jezelf dacht, zo positief kan je het jezelf aanleren om over jezelf te denken! Een mooie methode om dit te doen is om dagelijks positief te affirmeren.

Affirmeren doen we allemaal en al van jongs af aan. Affirmaties zijn eigenlijk gewoon je gedachten (of je spreekt het uit), maar het is helaas niet altijd positief. Als je dagelijks positief affirmeert, dan train je je hersenen om het te geloven wat je zegt en denkt. Als jij het over jezelf gelooft, dan straal je dat ook uit. Zo creëer jij je eigen realiteit.

Zie hieronder een aantal positieve affirmaties:

 • Ik leef
 • Ik ben genoeg
 • Ik ben geliefd
 • Ik ben dankbaar
 • Ik ben krachtig
 • Ik ben gezond
 • Ik ben gelukkig
 • Ik ben lief
 • Ik ben het waard
 • Ik ben trots op mijzelf

Doe jij zelf ook aan bewust positief affirmeren? Wat heeft het affirmeren voor jou opgeleverd? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Voor de mensen die hier mee gaan starten, heel veel succes en plezier met deze fantastische reis.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. malnonk7628
  20 oktober 2020 / 5:19 pm

  Ik vind persoonlijk dat je het van huis uit al mee moet krijgen. Ik heb het mij zelf ook pas aangeleerd toen ik 28 was(nu 40 jaar), maar het is zo belangrijk van jezelf te houden en te te weten dat je er mag zijn.  Zeker nu ik  moeder ben, vind ik het helemaal belangrijk om dit aan mijn kinderen mee te geven. Elke dag voor het slapen gaan hebben we een ritueel aangeven waaar je dankbaar voor bent, en wat je mooi vindt aan jezelf. Zodat ze leren van zichzelf te houden en zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Je bent goed op weg en ditt komt helemaal goed, de ene dag  moeilijker dan de andere dag. You got this women!❤❤

  • Nova
   Auteur
   21 oktober 2020 / 7:50 am

   Dank je wel voor je reactie. Ik ben 26 en had dit ook het liefst gewild dat ik het veel eerder had geleerd. Om dezelfde reden als jij leer ik het mijn kinderen nu ook. Iedere ochtend zeg ik affirmaties voor hun en zeggen zij mij na. Ik ben daar zo trots op hoe ze het oppakken. We zijn allebei goed bezig! Liefs