instagram

55   1273
50   1011
113   5499
744   3965
62   3822

Zonnebrand voor een getinte en donkere huid

Zonnebrand op een getinte en donkere huid kan er heel anders uitzien dan op een lichte huid. Buiten de witte waas om, kan je door zonnebrand op een getinte of donkere huid ook een blauw/paars achtige gloed zien. Ik maakte daarom een lijst met zonnebrand die absoluut GEEN witte waas of blauwe gloed achter laten.

“Maar jullie verbranden toch niet?”

Ook voor mensen met een getinte of donkere huid is het raadzaam om zonnebrand te gebruiken. Zoals je weet heb ik een donkere huid, maar ik gebruik bijvoorbeeld iedere dag (ja, echt het hele jaar door) zonnebrand op mijn gezicht om mijn gezicht te beschermen tegen zonneschade. Het is een onderdeel van mijn skincare routine.

De donkere huid bevat van zichzelf al een natuurlijke zonnebescherming (vergelijkbaar met SPF 15) door de hoeveelheid melanine die zich in onze huid bevind. Dit betekent echter niet dat mensen met een getinte of donkere huid zich niet hoeven in te smeren. De huid is nog steeds vatbaar voor beschadiging als je het overmatig blootstelt aan de zon. Dus ook mensen met een getinte of donkere huid moeten hun huid beschermen.

Welke zonnebrand?

Ok nu het helder is dat het advies om zonnebrand te smeren voor iedere huidskleur en huidtype geldt, is het nu de vraag welke zonnebrand getinte en donkere mensen dan het beste kunnen gebruiken. Ga in ieder geval voor een hoge factor. Factor 30 of 50? Het verschil tussen deze twee qua bescherming is te verwaarlozen.

Waar getinte en donkere mensen nog meer tegenaan lopen is dat zij door vele zonnebrand een witte waas of een blauw achtige gloed krijgen op hun huid. Dus ondanks dat iedere huidskleur en huidtype zich moet beschermen tegen de zon, is de bescherming tegen de zon niet gemaakt voor iedere huidskleur en huidtype! Het is voor de een veel lastiger om een geschikte zonnebrand te vinden dan voor de ander. Gek he als je er zo over na denkt? Ik heb mijn kinderen bijvoorbeeld al meerdere keren als een klein sprookje (witte waas) of als een klein smurfje (blauwe gloed) van het KDV en BSO opgehaald…

Minerale en chemische filters

Ik ben niet de enige die tegen dit probleem aanloopt. We willen de huid van onze kinderen en van ons zelf beschermen tegen de zon, maar dan graag zonder dat er een zichtbare laag wordt achtergelaten op de huid.

Minerale filters

De zichtbare waas wordt veroorzaakt door titaniumdioxide of zinkoxide. Dit zijn minerale filters. Zonnebrand met minerale filters is het meest geschikt voor kinderen en mensen met een gevoelige huid. Een voordeel is dat zonnebrand met minerale filters vrijwel direct bescherming biedt tegen de zon. Nadeel is dus dat je het duidelijk ziet.

Chemische filters

In zonnebrand met chemische filters zitten de stoffen: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene of avobenzone. Het klinkt misschien fout: chemische filters, maar dat is het in dit geval niet. Nadeel is dat je zonnebrand met chemische filters minimaal 30 minuten van te voren moet aanbrengen voordat het bescherming biedt. Een voordeel is dat je er dus niets van ziet!

Geen mix voor getinte en donkere huid!

De meeste zonnebrand is gemixt met minerale en chemische filters. Ik richt mij in dit artikel daarom ook echt alleen op de zonnebrand met chemische filters, omdat die zonnebrand het meest geschikt is voor de getinte en donkere huid. Als er maar iets van minerale filters in zit, dan zie je dat al meteen op een getinte of donkere huid.

Geschikte zonnebrand

Hieronder volgt de lijst met zonnebrand waar je niets meer van ziet als je het smeert op een getinte of donkere huid. Deze bevatten alleen chemische filters. Let er wel op dat je de zonnebrand minimaal 30 minuten van te voren aanbrengt voordat de huid wordt blootgesteld aan de zon en smeer iedere 2 uur in, tenzij anders is aangegeven. Ik heb de lijst op alfabetische volgorde samengesteld. Klik je op de zonnebrand, dan kom je op de pagina waar je het meteen kan bestellen. Handig toch?

Geniet!

Ik hoop dat jij net zo blij bent met deze lijst als ik. Laat je even weten welke zonnebrand je hebt aangeschaft en of je er tevreden over bent? Dat vind ik leuk! Nu kunnen wij onze melanin skin goed beschermen tegen de zon.

Ik sta trouwens ook open voor nog meer tips. Dus als jij nog een tip hebt die zeker in dit lijstje thuis hoort, dan hoor ik het graag!

Liefs,

Nova

Volg:
0
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Kiki
  3 augustus 2020 / 4:57 pm

  Heb je tips om als de donkere huid door de zon nog donkerder wordt sneller naar eigen bruine kleurt?
  Mijn huid is op sommige plekken bijna zwart. En hou van mijn bruine huid;)

 2. Anne
  30 mei 2020 / 7:28 am

  Dank voor je blog! Jammer dat de chemische filters wel schadelijk zijn voor het milieu. Met name voor de kwaliteit van het water en koraal etc. Dus ondanks dat het een waas achterlaat kies ik toch voor minerale filters en niet de chemische filters.

  • Nova
   Auteur
   4 juni 2020 / 12:59 pm

   Graag gedaan! Kan ik goed begrijpen.