instagram

52   1143
50   1009
113   5493
744   3963
62   3818

Wel of niet vaccineren?

Ik weet dat dit een zeer gevoelig onderwerp is, maar ik snijd ‘m toch aan omdat ik enorm heb getwijfeld of ik mijn tweede kind wel of niet moet laten vaccineren. Ze zeggen altijd:”Bij twijfel, niet doen.” maar wat ga ik doen? Je leest het in deze blogpost.

Weetje:

In Nederland kiezen verreweg de meeste mensen ervoor om hun kind wel te laten vaccineren. In 2015 werden zo’n 92-99% van alle kinderen ingeënt, afhankelijk van de regio. Door je kind alle vaccinaties te geven, is hij/zij (zo goed als) beschermd tegen twaalf (kinder)ziektes.

 • baarmoederhalskanker (HPV – alleen voor meisjes van 12 jaar);
 • bof;
 • difterie;
 • hepatitis B;
 • Hib-ziekten (bacteriële infecties van de hogere luchtwegen zoals neus en mond);
 • kinkhoest;
 • mazelen;
 • meningkokken-ziekten (bacteriële infecties die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken);
 • pneumokokken;
 • polio (kinderverlamming);
 • rodehond;
 • tetanus.

Waarom ineens de twijfel?

Vaccinaties

Bij E. wist ik niet eens dat er een mogelijkheid was om je kind niet te laten vaccineren. Ik dacht dat het verplicht was. Noem mij naïef, maar daarom heb ik mij er ook totaal niet in verdiept.
Sinds ik, na de geboorte van E., veel actiever ben geworden op social media en toen werd het mij steeds duidelijker dat er twee groepen zijn: Een groep voor vaccineren en een groep tegen vaccineren. Ik begreep het niet, maar iedere keer weer als dit onderwerp werd aangesneden ontstond er een grote discussie. De voor en tegen argumenten vliegen je dan om de oren en dat zet je toch aan het denken.

Ga op onderzoek uit!

Ik heb vele uren doorgebracht op StichtingVaccinVrij.nl en Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Ben ik er echt wijzer van geworden? Ja! Vooral over wat er allemaal wel niet in de vaccinaties zit. Ik lees dan wel alles met een neutrale bril, maar ik ben daar best van geschrokken.

Heb ik hierdoor een keuze kunnen maken? Nee.

Het voelt voor mij als een grote gok

Welke keuze ik ook maak voelt voor mij als een grote gok!

 • Niet doen geeft weer spijt als je kind een ziekte krijgt waar je hem/haar tegen had kunnen vaccineren. En stel dat hij/zij misschien wel blijvend letsel er aan over houdt?
 • Wel doen zet je weer aan het denken of het wel gezond is om zoveel in je kind zijn/haar lichaam te laten spuiten.
 • Hoe groot is de kans nou dat je kind een van de 12 kinderziektes krijgt als een overgroot deel van de ouders hun kinderen wel laten inenten?
 • Ik heb gelezen dat vaccineren bepaalde ziektes ook aanwakkert. Denk aan: suikerziekte, epilepsie, autisme etc. Maar wie zegt dat dit ook echt door vaccineren komt?
 • Wie zegt dat de overheid ook echt goede bedoelingen met ons heeft? Kunnen wij de overheid blindelings vertrouwen? Tja, je zal hier geen antwoord op krijgen. Het zit ‘m daarom ook echt in het woordje vertrouwen.

Mijn uiteindelijke keuze..

Voor mijzelf heb ik dus het een en ander naast elkaar gelegd, maar dat maakt voor mij de keuze nog niet gemakkelijk. Ik heb voor mijn tweede gekozen om haar ook te laten vaccineren. En dan hoor ik jullie bijna roepen: “Nee, als je twijfelt moet je het niet doen. Als het er eenmaal in zit dan kan je niet terug.” Hier ben ik mij heel goed van bewust, maar wij zijn allemaal gevaccineerd en dat heeft geen problemen gegeven. Natuurlijk is iedereen anders, maar het zal aan mij blijven knagen als ik haar als enige niet zou vaccineren. Ik kan helaas niet in de toekomst of in haar lichaampje kijken. Ik vertrouw er maar op dat vaccinaties er niet voor niets zijn en het echt bedoeld is om de mens te beschermen.

Waarom deel ik dit?

Ik deel mijn twijfel en uiteindelijke keuze omdat ik weet dat ik niet de enige ben. Naast de twee groepen die overtuigend voor en overtuigend tegen zijn, is er dus ook een groep twijfelaars. En die groep schommelt overal tussen en weet, zoals twijfelaars doen, niet wat ze moeten doen. Ik weet niet of je als twijfelaar hiermee bent geholpen, maar een verhaal van een twijfelaar lezen als twijfelaar kan erg fijn zijn. Althans, dat hoop ik.

Heb jij jouw kind(eren) wel laten vaccineren of niet? En waarom?

 

Volg:
0
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

 1. Monica
  23 augustus 2018 / 7:36 am

  Ik heb Sjerno ook laten vaccineren en om precies de zelfde reden als E. Ik wist niet eens dag het niet mocht ..