instagram

83   1932
51   1024
113   5529
747   3981
62   3829

Tentamenweek

Zoals jullie weten ben ik naast mama ook nog eens een studente. En bij studeren horen ook tentamens (jammer genoeg…). Het is niet mijn eerste tentamenweek als mama, maar ik ervaar deze wel als de zwaarste. Mijn kleine doerak breekt tijdens het studeren de tent af. En daarnaast is het de laatste tentamenweek van het jaar. Het einde is inzicht. En zoals ieder ander, moet ook ik zoeken naar motivatie.

“Nee, niet doen!”
E. trekt zich aan van alles op: een been, een stoelpoot, aan tafel, aan de bank en ga zo maar verder. Ik ben eigenlijk continu aan het opletten wat hij doet, vallen doet hij namelijk ook erg regelmatig. Hem daar weghalen heeft geen zin, want meneertje kruipt enorm snel en is dus zo weer op de plek waar ik hem 2 sec geleden vandaan heb gehaald. Normaal gesproken gaat hier al veel energie in zitten, maar als je aan het studeren bent, dan is het toch net iets wat lastiger. “Nee, niet doen” en “kijk uit”, roep ik eigenlijk ook de hele dag door. E. denkt namelijk dat hij al wat groter is en heel veel kan. Ik help hem steeds herinneren dat hij nog even moet wachten voordat hij het speeltje dat hij net heeft weggegooid met 1 hand kan pakken en vervolgens zich nog steeds blijft vasthouden aan tafel en dat alles zonder te vallen.  Ach, het hoort erbij hè. 😉

Studerende moeder-Loesje

Planning
Nu de tentamenweek weer is begonnen, word je toch wel weer met je neus op de feiten gedrukt wat de planning betreft. Planning is alles, vooral als je een kind hebt rondkruipen van 7 maanden. Maar ook voor de niet studerende mama’s en/of papa’s is planning tijdens (eigenlijk ook voor) een tentamenweek essentieel. Het is het laatste blok, zoals je gemerkt hebt wordt het steeds mooier weer. De motivatie daalt, mede hierdoor, aanzienlijk. Het is duidelijk tijd voor vakantie. Wie wil er nou nog een hertentamen hebben? Als je het nu allemaal haalt, dan ben je klaar en dan denk je pas eind augustus weer aan school. Dat is eigenlijk de beste motivatie (misschien wel de enige) die ik en, ik weet wel zeker, vele andere met mij hebben. Tuurlijk doe ik het ook niet meer voor mezelf, maar ik ga het niet onder stoelen of banken schuiven. Ook studerende ouders hebben een motivatie dip!

Hoe doe ik het?
Nou, ik studeer sowieso als Elijah slaapt. En ik heb hem naar het kdv gebracht, ondanks dat ik gewoon thuis was, om te leren. Die vrije tijd benut ik heel goed. En ja, als ik niet zeker van mijn zaak ben, dan haal ik ook een nachtje door net als ‘normale’ studenten ook wel eens doen. Ik doe het natuurlijk liever niet, want ik kan de slaap erg moeilijk inhalen. Maar dat is uiteraard weer een ander verhaal.

Doorzettingsvermogen is iets dat je echt niet kan missen als je een studerende mama bent. Je hebt er gewoonweg meer tijd voor nodig, hoe slim je ook bent, hoe snel je ook dingen oppakt. Je kan niet meer uren lang ongestoord studeren. Helaas. Het is allemaal net even iets anders, maar je komt er wel. En ook ik zal deze week beginnen aan de laatste tentamenweek van het jaar. Hopen dat het ook hierbij blijft en ik geen herkansing aan me broek heb hangen. Daar zit ik namelijk niet op te wachten. Op de vakantie daarentegen dan weer wel. 😉

Studerende mama’s/papa’s onder ons hoe doen jullie het? En ik ben ook benieuwd naar de niet studerende mama’s/papa’s hoe zit het met de motivatie?

Volg:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Reacties

 1. Carla
  30 juni 2015 / 9:14 pm

  Ik bracht Noa 5 dagen in de week naar het kdv. Ook al had ik maar 4 dagen les. Elke vrijdag bracht ik hem om half 9 ‘smorgens en studeerde ik tot laat in de middag. Zo had ik alle tijd voor hem als hij thuis was.

  Was toen alleenstaand dus Noa was mijn drijfveer. Had niemand om ons financieel te ondersteunen. Geen diploma betekende terug naar m’n baan bij de Mac….

  Kan me voorstellen dat je met een “echt” gezin veel afleiding hebt en je motivatie met name met dit weer ver te zoeken is. Als t goed is heb je je tentamens nu achter de rug. Hoop dat alles goed is gegaan en dat je nu ongestoord van je vakantie en je gezin kan genieten!!

  Liefs Carla

 2. MAMS
  18 juni 2015 / 2:18 pm

  Hier toen mijn zoon 2.5 was een studie MBO4 van normaal gesproken 4 jaar in 1 jaar gedaan. Pittig was het zeker, maar met een strakke planning overleefd en behaald. 1 dag in de week had ik standaard vrij, de overige 4 dagen zat ik ban half 9 tot zeker 4 uur op school. Onverwachte vrije uurtje besteede ik altijd aan school (op school) en in de avonduren als hij op bed lag ook. Zo deed ik dat ook met mijn tentamens.

  Onlangs gestart met ook een HBO, zwanger van de tweede nu, maar school laat mij (helaas) niet inschrijven voor het tweede jaar. Mag pas in sept 2016 weer. Moet zeggen dat mijn discipline dit keer best ver te zoeken was. Op dit moment dus aan het werk gegaan en twijfel erg om in sept 2016 weer te gaan starten. Ik ben al een stukje ouder dan jij (op dit moment 28) en in sept 2016 ben ik 29,5. Misschien blijf ik werken en ga ik deeltijd studie doen. Nkg even zien hoe alles loopt en bevalt.

 3. 15 juni 2015 / 3:37 pm

  Ik vind het ontzettend knap van je! Ik ga voor je duimen 🙂

 4. Janine
  15 juni 2015 / 1:08 pm

  Echt veel respect voor jou! Succes met de tentamens! Ik start in september weer! Dus ben heel benieuwd hoe het mij gaat lukken studeren en moeder zijn! Ze kunnen steeds meer!

  • Nova
   15 juni 2015 / 1:42 pm

   Thanks Janine! Spannend zeg, in september weer beginnen. Hoe oud is jouw kleintje?
   En ja hij ontdekt steeds meer en doe zo veel! Ik loop de hele dag achter hem aan haha..

 5. 15 juni 2015 / 10:54 am

  Mijn studie is alweer een tijd geleden, maar ik wil je even heel veel succes wensen! Zet ‘m op!!

  • Nova
   15 juni 2015 / 11:27 am

   Ah dankjewel lieve Sylvie!