instagram

72   1718
50   1017
113   5518
745   3969
62   3826

Studerende Mama – Integrale Veiligheidskunde

Naast een mama ben ik ook studente. Na een lange schooldag en een incident dat afgelopen maandag is voorgevallen, kwam ik op het idee om je kort in te lichten over mijn studie. Naast het feit dat je mij hierdoor beter leert kennen, doe ik dit graag om eventueel te helpen met het maken van je studiekeuze.

Nooduitgang, kinderwagenMaandag waren een vriendin en ik in een gebouw, ik had Elijah bij me en moest op de 3e verdieping zijn. Helaas was er geen lift, dus maakte ik zijn kinderwagen vast aan een radiatorbuis en haalde hem eruit. Toen wij terugkwamen werd ik aangesproken door een vrouw die dacht mij de les voor te lezen. Zij vertelde dat er geen voorwerpen mogen worden geplaatst voor een nooduitgang. Ik bood voor het gemak maar mijn excuses aan, want ik had geen zin in discussie. Wat zij niet weet, is dat ik een integraal veiligheidskundige i.o. ben en dat wij, met alles wat wij doen, oog hebben voor veiligheid. (Zie foto hoe ik de kinderwagen had staan!)

Vóór mijn studie.
In 2012 behaalde ik mijn HAVO diploma. Na de middelbare school heb ik Bedrijfskunde Management Economie en recht gekozen als vervolgstudie. Ik kwam er gaandeweg achter dat dit niet was wat ik zocht. Ik had een verkeerde studiekeuze gemaakt, net zoals bijna de helft van de studenten wel eens heeft gedaan overigens. Dat is eigenlijk niet zo gek. Er zijn honderden (HBO)studies waar je als kersverse middelbare schoolverlater uit mag kiezen.

Na een jaar verspild te hebben, ben ik overgestapt op de studie Integrale Veiligheidskunde, mijn huidige studie. Integrale Veiligheidskunde is een relatief nieuwe studie en wordt op dit moment maar op 3 hogescholen gegeven.

Waarom IVK?
Integrale Veiligheidskunde is eigenlijk een best stoere opleiding. Over het algemeen studeren meer jongens IVK dan meisjes. Ik ben op sommige vlakken misschien wel een meisjes meisje, maar ik zoek ook geregeld de spanning op. Ik heb daarom ook niet lang hoeven nadenken om deze studie te gaan volgen. Het begrip veiligheid maakte me nieuwsgierig. Leg maar eens uit wat veiligheid is. Dat is lastig. Veiligheid is een enorm groot begrip dat voor een groot deel van de Nederlandse samenleving als normaal wordt gezien. Logisch, want Nederland is over het algemeen een veilig land.

Velen denken dat je na je studie alleen maar aan de slag kunt bij de politie. Dat is niet zo. Werken bij de politie is een optie. Als je IVK studeert, dan word je met de neus op de veiligheidsfeiten gedrukt. Je wordt opgeleid als regisseur (regisseuse) in de veiligheid. Tijdens de studie leer je om alles te bekijken door de ogen van een veiligheidskundige.  Als veiligheidskunde i.o. gaat dit geheel van zelf.

Een paar IVK-weetjes:
– Er is ook een andere variant en dat is Integrale Veiligheidskunde. Qua inhoud verschilt het niet veel van elkaar. Het verschil zit hem in de toelatingseisen. Bij IVK moet je economie in je pakket hebben gehad en bij IV niet.
– De studie is gericht op praktijk, dit in tegenstelling tot de meeste HBO studies. Toen ik begon, was het zo dat er in het 1e, 2e en 3e jaar stage werd gelopen. Nu is het nog alleen maar in het 2e en 3e jaar. (dit geldt voor HU)
– Een startsalaris van een veiligheidskundige wordt geschat tussen de € 1800,- en €2400,-
Meer weten over de studie? Neem dan een kijkje op de website van HU.

Wat studeer jij? En hoe heb jij je studiekeuze gemaakt? 

 

Volg:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. hallo
  22 april 2015 / 10:07 pm

  Waarom heb je het nu gekozen? Want ik vind het niet duidelijk. Wel super dat je het gekozen hebt.

  • Nova
   26 april 2015 / 4:28 pm

   Hi,

   Bedankt voor je reactie.

   Nu je het zegt, het is inderdaad niet heel duidelijk.
   Met Bedrijfskunde MER was ik veel in mantelpakjes aan het presenteren voor managers, directeuren noem maar op. Ik merkte dat dit echt niets voor mij was. Ik ben zelf een erg sociaal persoon, maar wilde dan bijvoorbeeld geen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan studeren. IVK was voor mij een goede combinatie tussen het leidinggeven en tegelijkertijd ook werkzaam zijn in een branche dat voor iedereen belangrijk is: Veiligheid.

   Ik hoop dat het nu een stuk duidelijker is waarom ik voor Integrale Veiligheidskunde heb gekozen. Het is in ieder geval een studie waar ik heel erg blij mee ben en ik raad het zeker aan. Een praktijk gerichte HBO studie, daar heb je er maar weinig van!

   Liefs,

   Nova

 2. Isabel winkels
  24 maart 2015 / 1:59 pm

  Hee meis! Super gaaf dat je nog ivk doet! En wat een prachtig kindje heb je! En inderdaad die kinderwagen staat gewoon helemaal prima haha , xx

  • More Than a Mom
   25 maart 2015 / 8:54 am

   Hi Isabel,

   Bedankt voor je reactie :).
   Ja, ik vind de opleiding te leuk en het is zoveel moeilijker om het na een jaar weer op te pakken..
   Ah thanks, hij is ook echt een schatje!
   Haha, ja toch? Ze wilde gewoon interessant doen.

   xxx

 3. Lisette
  13 maart 2015 / 1:03 pm

  Hoi Nova, wat leuk om over je studie te lezen. Weet je al wat je met je studie wilt doen/welk beroep je uiteindelijk wilt uitoefenen? Groetjes!