instagram

Waar je aan moet denken als je op jezelf gaat wonen (huurwoning)

3 jaar geleden tekende ik het huurcontract van mijn eerste woning. Waar je aan moet denken als je op jezelf gaat wonen deel ik in dit artikel.

Mijn eigen plekje

Ik was 23 jaar toen ik op mijzelf ging wonen. Samen met mijn toen 2,5 jarige zoon ging ik de deur uit. Eindelijk een plekje voor mijzelf en mijn kleine jongen. Ik had voldoende gespaard, dus ik kon ook meteen mijn woning inrichten naar mijn smaak. Ik vond het geweldig! Naast het verzamelen van alle spulletjes voor ons nieuwe stulpje, moesten er administratief ook een aantal zaken worden geregeld. Welke zaken dat zijn, daar neem ik je in dit artikel stap voor stap in mee.

Welke kosten komen iedere maand terug?

Dat zijn de vaste lasten. Als je 18 jaar of ouder bent, dan heb je hier al mee te maken doordat je iedere maand de je zorgverzekering betaald. Als je op jezelf gaat wonen dan komen daar nog een aantal lasten bij die iedere maand weer terug komen.

Vaste lasten

Hieronder vind je de standaard vaste lasten waar jij rekening mee moet houden als je op jezelf gaat wonen. Het kan zijn dat bepaalde lasten bij de huur zijn inbegrepen. Lees hiervoor goed jouw huurcontract door of neem even contact op met je verhuurder.

  • Huur
  • Energieleverancier (gas en elektra)
  • Water
  • Mobiele telefoon
  • Tv/internet/telefonie
  • Verzekeringen
    Eventueel:
  • Netflix/Videoland
  • Tijdschrift/krant abonnementen

Verzekeringen

Hier ga ik even wat dieper op in. Ik noemde net al een voorbeeld van een verzekering, namelijk de zorgverzekering. Deze verzekering is verplicht. De verzekeringen die ik hierna ga noemen zijn niet verplicht, maar zeker wel aan te bevelen. Ik heb het over de Inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en de uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering

Ok, deze verzekering heeft dan niets te maken met als je op jezelf gaat wonen, maar ik ben wel van mening dat je dit zou moeten afsluiten. Het enige dat zeker is in het leven is dat we komen te overlijden, we weten alleen niet wanneer. Een uitvaart kost veel geld. Je wil je nabestaanden toch niet hiervoor laten opdraaien als er *afkloppen* onverwachts wat met jou gebeurt? Waarom zou je je hier niet voor verzekeren? Ik kan niet in mensen hun portemonnee kijken, maar het kan al vanaf €10,36 per maand.

Inboedelverzekering

Goed, back to your woning. Alle spulletjes die je hebt gekocht/verzameld (je inboedel) kan je verzekeren voor het geval er iets mee gebeurd. Laat je een glas water vallen over je laptop? Dan kan je het verhalen bij je inboedel verzekering. Is er een lekkage door een kapotte wasmachine/vaatwasser en is hierdoor je laminaat en/of muur beschadigd? Ook dit kan je verhalen bij je inboedelverzekering. Een inboedelverzekering kan al vanaf een paar euro per maand. Ja echt, je hebt inboedelverzekeringen van €2,00!
Onthoud echter wel dat niet iedere verzekering hetzelfde is. Er zijn vele verschillende verzekeraars en de bovengenoemde situaties zijn voorbeelden. Dat betekent niet dat iedere verzekering dit dekt. Check je polisvoorwaarden!

Verhuurder

Moet je dan altijd bij de inboedelverzekering zijn als er schade is aan je inboedel? Nee. Het hangt er van af hoe de schade is ontstaan. Is de schade ontstaan door achterstallig onderhoud van de verhuurder? Dan kan je de verhuurder hiervoor aansprakelijk stellen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Zo komen we dan ook bij de aansprakelijkheidsverzekering. Dit kan je, voor het gemak, als pakket bij de inboedelverzekering nemen. Aansprakelijkheidsverzekering sluit je af om jezelf (en je kinderen) te verzekeren voor als er schade bij een ander is veroorzaakt. Ook dit is een hele belangrijke verzekering die je maar beter kunt hebben, voordat je ineens voor hoge kosten moet opdraaien.

Belastingen

Belastingen!? Naast de inkomstenbelasting krijg je ook te maken met de waterschapsbelasting en gemeentelijke belasting. Ook hier zal ik kort iets over vertellen.

Waterschapsbelasting

Ieder jaar krijg je een waterschapsbelasting aanslag. Dit krijg je één keer per jaar. In de waterschapsbelasting aanslag zitten de kosten verrekend die je betaalt voor de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing of verontreinigingsheffing. Iedereen krijgt deze aanslag, maar niet iedereen hoeft dit te betalen. Je kan namelijk hier ook kwijtschelding voor aanvragen bij je gemeente. Kom jij niet in aanmerking voor een kwijtschelding, maar kan je het ook niet in een keer ophoesten? Dan kan je altijd nog een betalingsregeling treffen.

Gemeentelijke belasting

Ook de gemeentelijke belastingen komen één keer per jaar terug. Je ontvangt de aanslag meestal voor 1 maart. Iedere gemeente bepaalt zelf waar zij het geld aan besteden. Maar denk aan rioolheffing, afvalstoffenheffing en reinigingsrechten bedrijfsafval. Op de website van jouw gemeente is een lijst te vinden waar het geld aan wordt besteed. Ook voor deze belastingen kan je kwijtschelding aanvragen. En ook hiervoor geldt dat als je niet in aanmerking komt voor een kwijtschelding, dat je dan een betalingsregeling kan treffen.

Op jezelf wonen doe je zo!

Zo, dit zijn de vaste kosten die maandelijks en/of jaarlijks terug komen als jij besluit om een woning te gaan huren. Ik heb geen ervaring met een koopwoning, dus daar kan ik je helaas geen advies over geven. Ik hoop dat dit een duidelijke uitleg was, maar mocht je nog vragen hebben dan kan je die natuurlijk altijd stellen. Als reactie onder dit bericht of mij even mailen of benaderen via social media. Ik probeer altijd zo snel mogelijk te reageren!

Volg:
0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.