instagram

69   1651
50   1017
113   5514
745   3967
62   3825

De sociale druk van het geven van cadeautjes aan meesters en juffen

Het einde van het schooljaar is aangebroken. Social media staat vol met afscheidscadeautjes voor de meesters en juffen. Foto’s van kinderen die vol trots het cadeau voor hun juf of meester in hun hand hebben, klaar om te overhandigen. Maar waarom!?

Laat ik vooropstellen dat ik dankbaar ben dat er überhaupt juffen en meesters zijn. Waar het in deze blogpost over gaat, is dat ik het jammer vind dat de sociale druk voor het kopen van een afscheidscadeau voor de juf of meester zo groot is dat je er als ouder eigenlijk niet onder uit kan. Ongeacht of je het er nou mee eens ben of niet. Daarom verzamelde ik cadeautips voor meesters en juffen en deel deze met jullie!

Waar komt het vandaan?

Men vindt dat een juf of meester een cadeau aan het einde van het schooljaar verdiend. Deze cadeautjes worden gegeven als blijk van waardering voor het werk dat zij doen. Ja, werk ja want dat is het. Zij worden hier gewoon voor betaald, het is geen vrijwilligerswerk. Ik snap de achterliggende gedachte van het uiten van de waardering, maar moet dat echt zo groots/uitgebreid? Misschien ligt het aan het feit dat ik het sympathieke gen mis, of is het toch omdat ik nog steeds moeite heb met het hele basisschool-gebeuren?

Sociale druk

De juffen en meesters hebben een jaarlijkse juffen -en meestersdag. De meeste scholen vieren dan ook meteen alle verjaardagen van de juffen en meesters. Bij verjaardagen horen cadeautjes, dus daar hoor je mij echt niet over. Maar als de meerderheid het nodig vindt om naast juffen -en meestersdag nog een cadeau te kopen, dan word ik genoodzaakt om dat ook te doen. Ik kan natuurlijk niet mijn poot stijf houden ten kosten van mijn kind. Dan zit hij als enige zonder, dat wil je toch ook niet..

Cadeautips voor meesters en juffen

Daarom vroeg ik op Instagram aan mijn volgers of zij cadeautips voor meesters en juffen met mij wilden delen. En dat deden zij! Zie hieronder een lijst van verschillende cadeautips voor meesters en juffen in verschillende categorieën en in willekeurige volgorde:

Gemaakt door: Dais_helene
 • Een kaartje
 • Thee
 • Snoep in een potje oid
 • Handcrème
 • Tekening (inlijsten)
 • Gedicht (inlijsten)
 • Persoonlijke brief
 • Cadeaubon (Ikea, boekenwinkel, Fashioncheque etc.)
 • Douchegel
 • Gepersonaliseerde stempel met de naam van de juf of ‘de juf’
 • Chocolaatjes/ reep chocola
 • Maskertjes
 • Plantjes
 • Bloempotten
 • Tijdschrift
 • Foto van je kind
 • Een beeldje (Buddha bijv.)
 • Doosje merci (kan ook gepersonaliseerd)
 • Sleutelhanger met naam of liefste juf oid
 • (Gepersonaliseerde) mok
 • Tekening op canvas laten schilderen
 • Armbandje met juf ‘naam’
 • Een gepersonaliseerd bordje
 • EHBA (eerste hulp bij afscheid) doosje gemaakt zie foto.
 • Canvas tas met de tekst: ‘Tas van de juf’
 • Vragen stellen aan je kind over de juf van het afgelopen jaar en die antwoorden op een kaartje schrijven
 • En neem anders even een kijkje bij Dutch Lifestyle

Cadeautips mix and match

Gemaakt door: Florance

Zo, dit zijn alle tips die ik heb gekregen! Er zijn natuurlijk nog veel meer cadeautjes die je kan geven, maar nu heb je een beetje een idee van wat men over het algemeen geeft. Zo kan je ook de cadeautjes met elkaar combineren zoals: Een douchegel met een doosje thee. Doe het in een leuk tasje of doe er een strikje om en je bent klaar. Of zoals je op deze afbeelding ziet een reep chocolade met een armbandje er omheen. Je kan er ook voor kiezen om iets creatiefs te maken van de cadeautjes. Zo maakte een moeder een bloem van theezakjes. Super leuk!

Wat ga ik doen?

Vele juffen hebben ook geantwoord. Zij vinden het veel leuker om een tekening of een kaartje als blijk van waardering te krijgen. Het hoeft dus echt niet groots, maar we weten allemaal dat de ouders op de basisschool er graag een wedstrijd van maken wie het meest creatieve, mooiste en misschien wel duurste cadeau heeft gegeven. Maar laten we even eerlijk zijn, wat denk jij dat de juffen en meesters met al die 30 (overdreven) cadeautjes gaan doen?

Niets moet, alles mag

Voor de mensen die er net zoals ik over denken: onthoud dat je niets tegen je zin in moet doen. Een cadeau moet vanuit je hart komen (vind ik). Vind jij het overdreven om een cadeaubon van €15,- te halen? Doe het dan niet. Laat je niet meeslepen door alle grote cadeau’s die je voorbij ziet komen op social media oid. Doe dan net als ik iets heel simpels, alleen dat jouw kindje niet voor lul staat. Want ondanks dat het niet verplicht is, is dat wel wat er gaat gebeuren. En de mensen die wel graag groots uitpakken, ga vooral je gang! Zolang we maar allemaal doen waar wij ons goed bij voelen.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze cadeautips voor meesters en juffen!

Liefs,

Nova

Volg:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Reacties

 1. juf M.
  23 januari 2021 / 3:18 pm

  even een korte reactie….
  elke vorm van waardering is fijn. Niet uitgedrukt in grootte of in kostbaarheid. Maar gewoon uit de tijd en de persoonlijke aandacht die daar aan wordt besteed.
  Een mooie kaars door het kind uitgekozen (bij de AH, Hema ofzo) is voor mij dierbaar.
  Koekjes zonder suiker, omdat juf alleen zulke koekjes eet….
  Een mooie bloem van ieder kind resulteerde in een prachtig boeket op mijn verjaardag.
  Een kunstbloem van ieder kind, een prachtig boeket in mijn lokaal
  zakjes zaad voor in mijn tuin, vergeet mij nietjes
  een gezamenlijk cadeau; cadeaubon bij de plaatselijke ondernemer
  een gezamenlijk cadeau; een appelboompje
  een tijdschrift voor ontspannen momenten, even geen lesstof voor juf
  kleine kadootjes bij de wereldwinkel; vaak met symboliek
  een kluif voor mijn hond
  een spelletje voor mij en mijn gezin (zelf gemaakt) (memorie van de klas)

 2. Lisanne
  14 juli 2019 / 12:16 pm

  Misschien nog een toevoeging: ik kreeg van de kinderen vorige week een groot bos bloemen. Elk kind (de meeste kinderen), hadden een bloem gekocht en daar een kaartje bij gemaakt. Vrijdag bood de klassenouder dit boeket aan: super tof, heel divers en staat prachtig!
  Wat hier ook veel gebeurd is dat elk kind een euro/50 cent inlegt, en dan wordt er met de klas een bon gekocht voor de leerkracht. Ook erg fijn!

  Maar bovenal: doe wat goed voelt

  • Nova
   Auteur
   14 juli 2019 / 5:31 pm

   Ah dat is lief zeg! Ik ben helemaal voor gezamenlijke cadeau’s. Dan is er ook niet een kindje waaraan je het kan zien dat zijn/haar ouder niet mee heeft gedaan.

 3. Fleur
  12 juli 2019 / 7:19 am

  Ik wist niet dat het zo’n ding was!
  Maar snap het wel, in andere banen krijg je p.u. betaald, als docent doe je veel in je eigen tijd.

  Het lijkt mij het leukst om iets te krijgen waaruit blijkt dat het kind of de ouders waarderen wat je voor ze gedaan hebt.

  Als mentor bijv. doe je vaak zoveel meer dan waar je voor betaald wordt, stop je zoveel extra energie in iemand, je vormt vaak een soort team samen, maar wat er uiteindelijk van blijft hangen weet je niet. Dan is het superfijn te horen dat een kind idd niet meer in de put zit, trots op zichzelf is of een angst heeft overwonnen. Kan prima met een lief kaartje , waarom al die toeters en bellen? Al vind ik het mega schattig als kinderen zorgvuldig iets hebben uitgekozen wat ze bij me vinden passen.

  • Nova
   Auteur
   13 juli 2019 / 1:43 pm

   Ah ja ik snap het ook wel! Het is voor ons ook een kleine moeite om een kaartje te schrijven of een tekening te laten maken. En het is ook nog eens het cadeau wat de meesters en juffen het liefste ontvangen!

 4. 12 juli 2019 / 5:54 am

  Ik zou idd normaal gewoon voor een tekening gaan, dit jaar kreeg ik een leuk pakketje van Merci dus geven we dat. Maar normaal vinden de juffen idd een tekening of kaart leuker. Waar moet je die 10000 bekers ook laten 🤷‍♀️

  • Nova
   12 juli 2019 / 10:20 am

   Ja dat bedoel ik dus. Het is wel heel leuk en lief hoor, maar als je dit ieder jaar x 30 krijgt dan ben je er gauw klaar mee denk ik? Aan een tekening of kaartje heb je zoveel meer denk ik dan ook.